Knoflikiáda - Nový zámek u Lanškrouna

28.05.2016 13:31

Nečekaně jsme se stali „milionáři“

 

Na Novém zámku u Lanškrouna jsme se všemi, kteří se účastnili příprav už pátého ročníku charitativní ackce Knoflíkiáda ještě v pátek mysleli,že budeme dělat dva pokusy o nové České rekordy. Byl připraven pokus o vytvoření drátovaného srdce s největším počtem smyček a jako druhý jsme tvořili Obří srdce z největšího počtu knoflíků.

Při sčítání všech knoflíků, které na Zámečku jsou jak navlečené na provázku z předchozích rekordů, tak volné i na originálních výrobcích s knoflíky jsem v sobotu ve tři ráno zjistila,

že už konečně máme víc než milion knoflíků. Dopoledne jsem se s tímto zjištěním obrátila na ředitelství i komisařku agentury Dobrý den a oni po domluvě souhlasili, že nám umožní udělat ještě třetí pokus o další Český rekord s názvem –Nejvíce knoflíků na jednom místě.

Trvalo to pět let, knoflíky se začaly sbírat 10.6.2010 ale konečně jich máme víc než ten první milion, uznán je počet 1 100 000.

I oba další pokusy o rekordy proběhly v pořádku a jsou uznány.

Drátované srdce z největšího počtu smyček je nakonec velké 51 x 55 cm a je vyrobeno z 66,20 m měděného drátu různých průměrů a odstínů z 1370 smyček a ozdobných spirál ,a dalo 41,30 hod. práce, váží 0,85 kg..

Je to zatím mé největší srdce, které jsem vyrobila pro nadační fond NFOZP, dá ho do aukce a jsme všichni zvědaví, kdo ho nakonec koupí a kolik za něj zaplatí a tím přispěje na možnost zaměstnání pro lidi se zdravotním omezením. Tento fond různými způsoby pomáhá zajistit nebo vytvořit pracovní místa pro handicapované, a vznikl v roce 2007, kdy byl také zahájen provoz Zámečku, tak doufáme, že začínající dlouhodobá spolupráce pomůže potřebným a ještě se lidé,kteří využijí nabídky zážitků na Zámečku nebo si koupí ruční výrobky v katalogu na www.srdcerváči.cz a pobaví a potěší své blízké pěkným a originálním dárkem.

Komisařkou agentury Dobrý den, paní Lenkou Vratišovskou, která na pokusy dohlížela evidován i nejmenší knoflík,má 5 mm, a největší 5,2 cm.

Třetí rekord, Obří srdce s nejvíce knoflíky nakonec mělo lem z 500 000 knoflíků, na šířku 4,65m a dlouhé bylo 7,60 m, s originálními knoflíky do něj vstoupilo při tvorbě rekordu

108 lidí a krásný lem vytvořilo svými motorkami 15 členů KČT Dolní Dobrouč. Nejen, že si k této příležitosti polepili i helmy knoflíky, ale také si po 50 kusech navlékli na provázek knoflíky, takže jich u sebe měli celkem 1750, a pěkně přispěli k úspěchu pokusu o rekord.

 

Opravdu není obvyklé, aby se při jedné akci podařilo udělat hned tři nové české rekordy,

zvlášť, když se ten třetí nahlásí v den konání akce, a jsem vděčná agentuře Dobrý den, že nám to přesto umožnila Tak už máme oficiálně potvrzené, že jsme se na Zámečku stali opravdu těmi milionáři, knoflíky se samozřejmě stále sbírají, to platí pořád.

Nyní budeme mít na Zámečku 1 světový rekord a 8 Českých rekordů, z toho dva drátenické, a ostatní knoflíkové.

 

Knoflíkové soutěže

 

Nakonec se v knoflíkových soutěžích sešly i krásné knoflíkové výrobky, děti ze ZŠ Liberec družstvo Orlíci získaly několik cen, za nejzvláštnější knoflíkové zvířátko-hada Miroslav Lachman, za nejvíc knoflíků na srdíčku kategorie děti získala cenu Kristýna Šicová, která našila na srdíčko 336 knoflíků, a Orlíci získali i cenu za nejvíce knoflíkových výrobků a krásnou knoflíkovou sovu. Paní Alena Miřejovská dokázala našít na malé dupačky 1346 knoflíků a získala cenu za dupačky s nejvíce knoflíky. Cenu za největší knoflíkové zvířátko získala Petra Klírová, která vyrobila z pevné látky a dřeva motýla a našila na něj 1300 stejných knoflíků, ty sbírala dva roky z vyřazených pracovních plášťů.

Na motýla je přišívala měsíc, je to její druhý výrobek v rámci Knoflíkiády má už uznaný jeden rekord, největší Maxiknoflík 1,64 x 1,64 m,i s beruškou, který jsme letos měli v Obřím knoflíkovém srdci.

Členové klubu důchodců z Tatenic se také zapojili a vytvořili přes metr vysoký strom, na který zavěsili 15 látkových, knoflíky z obou stran pošitých srdcí, na vršek stromu dali látkový čtyřlístek pošitý knoflíky a strom ozdobili i háčkovanými srdíčky s jedním knoflíčkem.

Na tomto stromě pracovalo 17 členů ve věku od 62 -91 let a je jim dohromady 1228 let.

To že si dali takovou práci vyrobit něco tak pracného a zajímavého pro charitní akci si zaslouží velikou úctu a jsem jim za jejich doslova nadšenou účast velice vděčná.

Dvě klientky z chráněného bydlení v Hrabyni, Alena Šroková s kamarádkou vyrobily a přivezly krásného páva a ozdobný knoflík a Knoflíkiády se účastní skoro od začátku.

 

Výtěžek dostane Kubíček

 

Dalo to vše sice hodně práce a příprav, ale všichni jsme se pobavili a ještě se podařilo vybrat pro částečně ochrnutého „Kubíčka“, Jakuba Řehoře z Hradce Králové sice skromnou částku, 1600 Kč, ale je dalším příspěvkem na pro něj nyní, kdy je po operaci ochrnutím zkrácené Achillovy šlachy na levé noze tolik potřebný ozdravný pobyt , který stojí cca 20 000 Kč a pojišťovna ho po lázních,kde je nyní už neuhradí. Tak, jako na Zámeček po troškách přibývají knoflíky, tak třeba po částech se doufám podaří do podzimu pro Kubíčka potřebnou částku dát dohromady, nebo alespoň co nejvíce, tyto pobyty potřebuje dvakrát ročně,zvlášť nyní, kdy ho po operaci nožka velmi bolí a zatím nepřejde o berličkách ani přes pokoj.

 

Co se bude z knoflíků vyrábět příště

 

Tak už máme na Zámečku ten první milion a v rekordu pokračujeme, už máme nakročeno k tomu druhému milionu a kolik knoflíků se nakonec v unikátní sbírce na Zámečku sejde, to si netroufne nikdo odhadnout.

Na příští rok už je jasné, co se bude z knoflíků vyrábět, a tak už nyní kdo se bude chtít účastnit může začít sbírat knoflíky a pak z nich vyrobit buď nějaké zvířátko,tentokrát ale trojrozměrné, ta budou tématem také, ale hlavní téma je jednoduché, máme příští rok desáté výročí od otevření a tak se budou vyrábět „knoflíkové dorty“ jedno, dvou, nebo i třípatrové, jak kdo bude chtít, fantazii se meze nekladou, ani velikosti, a nápadům, jaký dort z knoflíků a pevnějšího materiálu který nepodléhá vlhkosti, vytvořit. Na dorty se bude hodit třeba základ z polystyrenu. Pokud je použit silnější papír, je dobře ho nalakovat bezbarvým lakem,nejlépe několika vrstvami,to se osvědčilo na Maxiknoflíku.

 

Poděkování

 

Děkuji všem, kteří posílají a nosí knoflíky, které dál mohou i když přeneseně pomáhat handicapovaným, pro které jsme za těch 5 let získali nyní už 473 600 Kč. A to mě těší a jsem opravdu velice vděčná všem, kteří mi s pořádáním této akce i jinak na Zámečku pomáhají.

Ráda bych zde jmenovala třeba Radka, který pomáhá vždy a děvčata z Rudoltic, která pomohla i s přípravami knoflíků před akcí, paní Miřejovskou a Nástrahovou, které obětavě pomáhaly s přípravami i při akci a jako vždy za krásné fotky velice děkuji kamarádce

Zdeně Ledlové., která mi akce na Zámečku kvalitně fotí a od začátku s knoflíky pomáhá.

Ráda bych také poděkovala obci Rudoltice za finanční i jinou podporu, firmám Sanela a Omega tech za dlouhodobou podporu akce i Zámečku,f.Alpha a městu Lanškroun za ceny do soutěží a všem ostatním sponzorům za podporu. Za mediální podporu regionální televizi OIK a Orlickému deníku, kteří informují o všem, co se na Zámečku děje.

 

Dobrovolná kastelánka Krasava Šerkopová